Vissorteerlijn

Voor de Vlaamse Visveiling heeft machinebouwer SMO twee volledig nieuwe vissorteerlijnen geconstrueerd en geplaatst. Vis die vers aangevoerd wordt door de rederijen moet eerst gesorteerd worden op gewicht alvorens te kunnen veilen.

Omwille van de grote hoeveelheid vis die men dagelijks moet verwerken, heeft de Vlaamse Visveiling met deze installatie veel kunnen besparen door rendementsverhoging.

Één sorteerlijn bestaat uit drie verschillende machines:

  • Kipsysteem: Eerst worden de bakken vis met een heftruck van de boot rechtstreeks naar de vissorteerlijn gebracht. Daar worden de bakken op de machine geplaatst. Het kipsysteem gaat de stapels kisten met vis en ijs ontstapelen en één voor één in een trechter uitkippen. Vervolgens worden de lege bakken opnieuw gestapeld om daarna gewassen te worden. De lege bakken worden via nesting gestapeld om een kleiner volume in te nemen.
  • Verdeelband: De vis en het ijs worden d.m.v. een opvoerband uit de trechter gehaald en over een trilzeef gestuurd. Deze trilzeef haalt het ijs grotendeels van tussen de vis. Aansluitend wordt de vis op een verdeelband geplaatst waar operatoren de vis kop aan staart leggen. De vissen zijn dan klaar om gewogen te worden. Onder dit onderdeel van de machine zit een centrale ijsafvoertransportband om het overtollige ijs van alle lijnen af te voeren naar de kade.
  • Sorteermachine: Via een snelweger, geïnstalleerd aan het begin van deze machine, wordt elke vis gewogen tot op 10 gram nauwkeurig. A.d.h.v. software wordt de vis vervolgens gesorteerd in kisten volgens 10 gewichtsklassen. Dit gedeelte van de machine is grotendeels aangeleverd door een externe partner aangezien het om bestaande technologie gaat.

Dankzij de twee nieuwe vissorteerlijnen kan er 18 ton vis per uur gesorteerd worden. Hierdoor heeft de Vlaamse Visveiling zijn capaciteit met 10% verhoogd.
Naast het construeren van de nieuwe machines, heeft SMO ook de verhuis van de bestaande sorteerlijn in goede banen geleid.

Meer weten? Neem contact op met SMO voor details en prijzen.